Venom and Eternity

venom_stroheimFilmul pe care o sa-l prezint astazi este unul dificil. Este un film-manifest al unui om care a creat un nou curent in arta: Jean Isidore Isou, nascut la Botosani in 1925. Venom and Eternity a provocat scandal la Cannes in 1951; ulterior, ajuns in SUA, va influenta regizorii de avangarda.

Venom and Eternity este o revoltă “împotriva cinematografului”. Isou a obtinut pentru el premiul spectatorilor de avangarda.

Jean-Isidore Goldstein, cunoscut sub numele de Isidore Isou, s-a născut la Botoşani, la 31 ianuarie 1925. Tatăl său a fost proprietar de restaurante în acest oraş şi la Bucureşti, fiul fiind predipus la aventură şi nu la o viaţă “burgheză”. […]

[La Paris] pentru a se susţine material, Isou scrie romane pornografice. Pentru La Mecanique de Femmes este pus sub acuzare şi condamnat la o substanţială amendă. Jean Cocteau şi Raymond Queneau îi iau apărarea. Romanul Adorable Roumanie, apărut în 1954, este inspirat de amintirile scriitorului din Botoşani şi Bucureşti. în acelaşi an i se pune în scenă o piesă de factură DADA-istă, Marşul jonglerilor. Sursa

“Sosit la Paris la sfarsitul lui 1945, adopta pseudonimul Isidore Isou si dezvolta teoria letrismului, ale carei baze le pusese in Romania, in timpul razboiului, cu un prim manifest al”poeziei letriste”. Ulterior, Isou a venit cu alti termeni – “creatica” (la Creatique) si “novatica” (la Novatique)

Isou a vazut in letrism sau in creatica mult mai mult decat un curent literar inspirat din suprarealism, dadaism si alte curente avantgardiste care l-au precedat – o adevarata miscare innoitoare cu aplicare la numeroase domenii ale culturii.

Letrismul aseaza la baza creatiei literare, in detrimentul cuvantului si al sensului, litera, in intruchiparea sa sonora si tipografica” Link.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.