Unde sunt arhivele?

Distribution de la soupe sur le front

Imi este greu sa cred ca Romania nu are arhive foto sau video care sa reflecte istoria ultimei sute de ani. In WW1 Romania avea Serviciul Fotografic al Armatei care a documentat extrem de bine actiunile de pe front si din spatele acestuia. Imaginea de mai sus este realizata de unul dintre operatorii acestui serviciu, insa am gasit-o in versiune digitala in arhivele online ale Ministerului Culturii din Franta.

Alte imagini si documente relevante am gasit in sectiune digitala a Bibliotecii Congresului SUA, in arhive germane, rusesti si chiar din Australia.

Noi avem dispobibile pe intreg Internetul cateva duzini de imagini din Primul razboi Mondial, aceleasi care se repeta de pe un site pe altul.

Este pacat ca o asemenea mostenire este lasata sa putrezeasca in arhive prafuite si nu este digitizata si pusa online. De exemplu, rusii au facut un efort acum cativa ani si au pus pe Internet cam toate ordinele de zi si listele cu morti, raniti si disparuti in WWII. Oricine isi poate cauta online rudele, sa vada unde a murit, unde este ingropat si asa mai departe.

FOTO: Impartitul supei pe front, 1917, Serviciul Fotografic al Armatei Romane.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.