Tanc romanesc sau american?

1aPriviti tancul din imagine. Este un tanc T4 (Panzerkampfwagen IV) de fabricatie germana care, insa, are pe turela pictata o stea intr-un cerc alb. Un tanc german in armata americana? Nu chiar. Desi emblema seamana foarte mult cu cea a US Army, diferenta este data de cercul “plin”. Emblema americana are o stea alba incadrata de un cerc alb. Aici este vorba despre o stea kaki intr-un cerc alb.

Aceasta emblema a fost purtata de blindatele romanesti in WW2 pe frontul de vest, probabil pentru a se evita confuzia dintre “Crucea lui Mihai” – emblema fortelor armate romane in WW2 pe frontul de est si crucea germana.

1 2 48

Tanc american Sherman din WW2. Steaua de pe turela seamana foarte mult cu cea romaneasca.
Tanc american Sherman din WW2. Steaua de pe turela seamana foarte mult cu cea romaneasca.

4 COMMENTS

  1. Informatiile din articol nu sunt chiar corecte. Steaua aia n-are nici o legatura cu americanii. Dupa 23 august 1944 vechile simboluri trebuiau inlocuite rapid. Pentru aviatie a fost revenirea la cocarda, insa penntru blindate s-a optat pentru ceva asemanator cu simbolurile Armatei Rosii adica o stea. Ulterior s-a trecut la staua rosie cu doua cercuri in interior ( galben-albastru).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.