Români in Rezistenta franceza

Golda (Olga) Bancic si Samuel Zoltan. Doi evrei de origine romana care au fost ucisi pentru ca au aderat la Rezistenta Franceza.

Golda (Olga) Bancic

Golda (Olga) BancicS-a nascut la Chisinau, la 10 mai 1912, intr-o familie numeroasa de evrei. In 1924, la varsta de 12 ani, a fost arestata pentru participarea la o greva la fabrica in care muncea.

In anii ’30 a acyivat ca membru al organizatiei muncitorilor, fiind arestata si inchisa atat de des incat a ajuns sa considere locul de munca un pericol. In 1938 calatoreste in Franta, unde lucreaza cu organizatiile de stanga ajutand la trimiterea de arme Republicanilor spanioli. Chiar inainte de invadarea Poloniei de catre germani, naste o fetita.

Dupa infrangerea Frantei in 1940, isi lasa copilul in grija unei familii franceze si se inroleaza in FTP – Franc Tirori si Partizani – una din gruparile inarmate ale Rezistentei. Se ocupa de asamblarea bombelor si de transportul explozibililor pentru deraierea trenurilor germane.

La 6 noiembrie 1943 este arestata in timpul unui raid al Gestapo-ului. Este torturata, condamnata la moarte si din nou torturata.

Este transferata la inchisoarea din Stuttgart, unde este re-judecata si condamnata din nou la moarte. Pe 10 mai 1944, in ziua in care implinea 32 de ani, este decapitata.

Samuel Zoltan

Samuel ZoltanS-a nascut in Transilvania, in 1912. Parintii sai emigreaza in Palestina iar dupa absolvirea liceului, Samuel devine activ in miscarea de contestare a ocupatiei britanice a Palestinei.

In 1936 este alungat din Palestina din cauza activitatilor anti-britanice si ajunge in Franta, apoi in Spania imediat dupa inceperea razboiului civil. Lupta trei ani alaturi de Republicanii spanioli. Dupa infrangerea republicanilor, Samuel se intoarce in Franta, unde este internat intr-un lagar pentru straini de unde evadeaza si pleaca spre Paris.

In 1940 se alatura FTP. Introduce explozibili in Paris pentru acte de sabotaj impotriva armatei germane. In iulie 1942 soseste in Gara Paris est cu doua valize pline cu explozibili. Este prins de doi politisti. Incearca sa fuga dar este impuscat in picior si arestat.

Va muri din cauza torturilor la varsta de 34 de ani.

4 COMMENTS

  1. Nu vreau sa insinuez nimic dar incep sa apara cam multe articole despre eroii “evrei ai neamului”. OK, am inteles, Dumnezeu ii iubeste (ii uraste in schimb pe homosexuali) si le confera puteri speciale in management-ul financiar (because God loves money).

  2. Inainte de a fi evrei erau romani.Din ce observ in cele citite,ca si in cazul laureatilor romani (doi la numar) ai premiului Nobel,Romania a contribuit doar cu ”pamantul de nastere”.Trist.

  3. Oricum… nu prea sunt romani nici unul nici celalat. Ce treaba avem cu evreii din Rezistenta Franceza (una din cele mai proaste miscari de insurgenta din Istorie – precursorii terorismului modern)? They go where the money zings, nothing special.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.