Povestea incompleta a celui mai batran roman

roman-batranIn 1966 un jurnal de actualitati il prezenta pe Ilie Stamate, olteanul in varsta de 138 de ani. Casatorit de doua ori inainte de 1900, mos Stamate era la a treia nevasta.

Ilie Stamate s-ar fi nascut in 1828. Revolutia pasoptista l-a prins flacau iar la Razboiul de Independenta avea 49 de ani. Izbucnirea Primului Razboi Mondial l-a surprins la venerabila varsta de 86 de ani.

Reportajul realizat si difuzat in 1966 il prezinta pe Ilie Stamate miscandu-se destul de sprinten. Vocea din off ne spune ca batranul mai canta din gura si din frunza si munceste in gospodarie.

Pana aici faptele sunt cele prezentate in reportajul filmat. Din pacate, povestea este incompleta deoarece nu am gasit nici o alta referinta credibila referitoare la acest caz.

Doar doua surse incomplete. Una se refera la faptul ca Ilie Stamate a murit in 1964, la 145 de ani iar alta il are trecut pe batran pe lista cazurilor incomplet dovedite sau chiar falsificate de centenari.

15 COMMENTS

 1. @manu: de putut nu se poate, dar de futut timpul aiurea pe siteuri, da. Cind se traia mai mult in vechime? Cind speranta de viata era 35 de ani? Singura ta lectura e biblia, unde traiau aia cite 900 de ani si faceau copii cu sfintu duh?

 2. Si ce de la blogul grg ce dovada au ca e “un caz incomplet dovedit sau fals”?
  N-ar trebui sa-i prezinti ca sursa cand la randul lor nu ofera nici o sursa.
  Mai bine pune mana si investigheaza serios, nu asa pe goagal.
  Du-te in satul ala, cauta dovezi, etc.
  Si dupa aceea scrie.
  Sfatul meu.
  Fara suparare 😉
  Chiar e un subiect bun!

 3. nici un   roman nu traieste atat de mult la noi in tara maxima de varsta este de 65 de ani nu am nici o legatura cu acest  batran pur si simplu este o potrivire de nume dar daca vreti sa aflati adevarul exista inca multe dovezi (arhiva din satul respectiv si chear ADN ) si daca se dovedeste ca el chear a trait 145 de ani atnci guniess book ar trebui sa scrie despre acest caz in cartile lor 

 4. interesant caz, însă aș fi tentat să cred că totul a fost doar încă o inveție a aparatului comunist de stat. despre astfel de falsuri vorbește Lucian Boia în „Mitologia știițifică a comunismului”, frecvente în U.R.S.S., iar existența lor nu ar fi decât parte a mimetismului stalinist din țările Cortinei de Fier în general și România, în speță. un alt lucru ce îmi întărește îndoiala este zona de proveniență a subiectului („bineînțeles, oltean”, aluzie la originile noului conducător de atunci), de partea cealaltă vehiculându-se partea Caucazului, de unde provenea Stalin. cred că s-ar fi mediatizat mai mult cazul dacă ar fi fost real

 5. povestea e frumoasa, probabil batranul avea alzheimer nu mai stia sigur pe cine a futut.

  propoaganda comunista din vremea aia era de ras..interesant e ca vocea feminina o cunosc da nu stiu a cui e.

 6. suntem noi prea marunti sa intelegem internetul si liberul albitru… Omu asta e ok, dupa propriu-mi albitru, pentru ca Eu cred in dumnezeu.

 7. Probabil crezi de asemenea ca esti chiar seful direc al lui Dumnezeu, daca scrii “Eu” si “dumnezeu”.

 8. Nu este nici o inventie,este un lucru real dar din pacate fara dovezi clare care sa confirme datele personale si varsta. Acest bătrân a trăit in satul Firizu,intr-o casuta micuta unde ai mei bunici si-au trait la randul lor viata,fiind ‘mostenitorii’ acestuia. Aceasta casa exista si astăzi,este locul pe care noi il numim ‘la tara’ si unde mergem cu drag de fiecare data.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.