Povestea fetitei din cusca

coliviaPriviti fotografia cu atentie. Reprezinta o inventie “inutila” a secolului XX: o cusca pentru copii. Legenda fotografiei spune ca aceasta cusca a fost distribuita membrilor Chelsea Baby Club din Londra in 1937. Copilul sta in cusca iar cusca sta spanzurata deasupra unei strazi.

Sapte decenii mai tarziu, intr-un satuc din judetul Bacau, autoritatile se luptau cu un bunic pentru a-i lua nepotica pe care o ingrijea pe motiv ca o tine intr-o cusca. Tribunalul Bacau emisese o dispozitie prin care copilul era luat din familie pe motiv ca aceasta traieste in mizerie.

Da, este “celebra” poveste a “fetitei din cusca” din satul Galeri, comuna Horgesti, poveste care a dus la culme ipocrizia umana. Puse pe jar de o presa inconstienta, care cauta doar ratingul in lacrimile gospodinelor, autoritatile au decis sa ia masuri drastice. Ce a urmat, a fost o insiruire de decizii aberante.

Cum a inceput

Povestea a inceput la Craciunul lui 2005. O tanara care lucra in Italia, Mihaela pe numele ei, venise sa-si petreaca Sarbatorile in tara. Adusese cu ea niste prieteni italieni. Gheorghe Bourici avea in grija fetita de doi ani si jumatate. Pentru ca nu o putea supraveghea tot timpul, o urcase intr-un patut vechi, peste care mai punea uneori o plasa de sarma pentru ca micuta sa nu se catere si sa cada.

Mihaela a insistat sa aduca italienii si s-o filmeze pe fetita.

Expeditia de salvare

Pe la inceputul lunii martie, povestea fetitei “tinute in cusca” facea valva in Italia. O agentie de stiri romana prinde informatia:

Povestea unui copil roman care traieste in cusca emotioneaza Italia

Crucea Rosie Italiana pregateste o expeditie in Romania, intr-un sat din apropierea Bacaului, pentru a salva viata unei fetite de 16 luni, Corina, care traieste inchisa de bunici intr-o cusca de fier de 1 metru cub alaturi de o pisica.

Mananca din aceeasi faurfurie infecta. Supravietuiesc printre gunoaie si murdarie. Mama Corinei, o tanara prostituata, a disparut, pare ca in Italia.

Tatal nu l-a cunoscut niciodata. Bunicii sunt dusmanii ei cei mai de temut.

El-alcoolist, ea cu grave probleme psihice.

Povestea Corinei a fost revelata ziaristilor postului italian de televiziune Sat2000 de catre Mihaela, o romanca de 29 de ani care colaboreaza la Roma cu Asociatia ”Salvamamme”.

Ziaristii au realizat un reportaj fotografic. Crucea Rosie Italiana va colabora cu cea romana careia ii va cere sa intervina, va plati toate cheltuielile necesare si va trimite un grup de medici in Romania. Corina sufera de gastro-enterita cronica. (Amos NEWS)

Autoritatile intra in priza

Povestea italienilor sufera de “mici” inexactitati. Batranul nu e alcoolic iar “ea” – bunica, nu mai traieste, deci nu are cum suferi de “grave probleme psihice”.

Pe fetita nu o cheama Corina, ci Mariana. Mama ei nu e prostituata si nu a disparut in Italia.

Acestea-s amanunte, care conteaza prea putin. Important este ca o echipa a Antenei 1 ajunge la Galeri si produce un reportaj lacrimogen.

Prin taieturi de montaj, Antena 1 demonstreaza incompetenta autoritatilor.

De exemplu: se ia interviu prin telefon purtatorului de cuvant al Protectiei Copilului Bacau, care spune: “Nu am reusit sa ajungem la fata locului dar referentul social din comuna ne-a spus ca fetita este in regula, este bine ingrijita, etc…”. Prima parte a frazei este taiata si, peste imaginile cu fetita si cu mizeria/saracia din casa batranului se da pe post doar partea cu :fetita este in regula, este bine ingrijita, etc.”

A doua zi, Protectia Copilului este in localitate. Au fost mobilizate echipaje de la deszapezire, au fost adusi medici, se face ancheta. La solicitarea Protectiei Copilului, Tribunalul decide sa ia copilul din grija bunicului pana la evaluarea sociala si psihologica a familiei.

Bunicul a amenintat ca se spanzura. Mama fetitei, care venise acasa, a amenintat ca se taie daca-i vor lua copilul. Copilul a fost, insa, luat.

Poveste se stinge

Povestea a mai continuat putin la televizor si s-a stins. Au venit alte subiecte, ziaristii au uitat de “fetita din cusca”.

La scurt timp, Tribunalul Bacau a decis sa dea copilul, spre crestere, unui unchi de-al fetitei.

1 COMMENT

  1. masa de tara in care traim si mizeriile de oameni care sunt aici ca multi mai sunt. Sunt sigur ca au fost foarte multe cazuri de acest gen. Este evident ca presa si falsii jurnalisti pretind a descoperi subiecte fierbiti cand defapt produc povesti nenorocite ieftine care din pacate au repercursiuni reale in viata noastra , a copiilor care intra in contact cu astfel de informatii si din pacate si in viata celor implicati direct. Mizerie peste mizerie in sufletul si minte romanului, usor sau nu chiar mergem in rahat pana la brau dar parca ne place pentru ca nimic nu se va schimba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.