N-au spus aceste vorbe

n-au spusO seama de declaratii atribuite unor personalitati n-au fost spuse niciodata de acestea. Darwin nu a regretat pe patul de moarte teoria evolutionista, Galileo nu a spus Eppur si muove, Maria Antoaneta nu a indemnat poporul sa manance cozonac daca nu are paine.

Charles Darwin

Unul din argumentele folosite de creationisti in disputele cu evolutionistii este acela ca, pe patul de moarte, Charles Darwin ar fi regretat si negat Teoria evolutionista. “Cum mi-as fi dorit sa nu fi exprimat teoria asa cum am facut-o” – ar fi spus el.

In octombrie 1985, tele-evanghelistul Jimmy Swaggart a anuntat ca Darwin si-ar fi repudiat munca de o viata pe patul de moarte si ar fi cerut, in ultimele momente, o Biblie pentru a-l primi pe Iisus. Swaggart nu a fost primul care a afirmat acest lucru. Mistificarea dateaza din 1882, cand, la putin timp dupa moartea lui Darwin, vaduva amiralului britanic Sir James Hope a spus, in cadrul unei intalniri cu studentii seminarului Northfield ca l-a vizitat pe naturalist in ultimele sale clipe de viata si l-a gasit citid Epistola catre evrei . Ea a spus ca Darwin ar fi spus ca si-ar dori, in acele momente, sa nu fi exprimat teoria evolutionista asa cum a facut-o si i-ar fi cerut sa-i aduca pe cineva care sa-i vorbeasca de Iisus Cristos si mantuire.

Fiica lui Charles Darwin a negat, insa, ca Lady Hope ar fi vizitat l-ar fi vizitat pe naturalist in ultimele sale clipe. In plus, a spus, ea, Darwin nu a negat niciodata, nici pe patul de moarte, nici inainte, convingerile sale stiintifice.

Galileo Galilei – Eppur si muove

Nu exista nici o proba cum ca Galileo Galilei ar fi soptit in 1633, dupa ce a fost fortat de Inchizitie sa renege faptul ca Pamantul se roteste in jurul Soarelui, acele cuvinte. Ele ii sunt atribuite 100 de ani mai tarziu de un scriitor francez.

Hermann Goering – Cand aud cuvantul cultura, imi caut pistolul

Remarca ii este atribuita Maresalului Goering, important lider nazist. Cu toate acestea, el nu a spus niciodata aceste cuvinte iar citatul face parte din piesa de teatru Schlageter scrisa de Hanns Johst, si jucata la Teatrul de Stat din Berlin in 1933, anul venirii lui Hitler la Putere.

Citatul original era “Wenn ich Kultur höre … entsichere ich meinen Browning,” – “Cand aud de cultura… trag siguranta de la Browning!”.

Thomas Jefferson – Pretul libertatii este vigilenta vesnica

Desi vorbele ii sunt atribuite lui Jefferson, acest citat nu apare nicaieri in operele sale. Si nici in scrierile altui ganditor celebru american.
Vorbele atribuite lui Jefferson au fost utilizate pentru a justifica suspendarea drepturilor civile.

Ludovic al XIV-lea – Statul sunt eu

Se spune ca regele ar fi intrat in Parlamentul francez intrerupand dezbaterile si afirmand “Statul sunt eu”. Nu exista nici o dovada ca ar fi spus aceste cuvinte.

Maria Antoaneta – Sa manance cozonac

Se spune ca regina Maria Antoaneta ar fi spus taranilor care se plangeau ca nu au ce manca: Daca nu aveti paine, atunci mancati cozonac!”.

Insa, remarca unii istorici, o astfel de expresie era deja aparuta inca inainte de nasterea reginei. In Confesiunile sale din 1778, Jean-Jacques Rousseau scria:”Am amintit despre vorbele nechibzuite spuse de o mare printesa, care, fiind informata ca poporul nu are paine, a replicat ‘Atunci sa manance cozonac'”. Scrierea dateaza cu ani buni inainte de presupusele vorbe ale Mariei Antoaneta.

Sursa: They Never said it, F. Boller si John George

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.