“Garzile lui Maniu”. Incidentul de la Aita Seaca

In septembrie 1944, mai multi militari romani sint ucisi de etnicii maghiari din localitatea Aita Seaca. Dupa citeva zile, 12 etnici maghiari sint executati dupa o cercetare sumara de trupele paramilitare cunoscute sub numele de “Garzile lui Maniu”.

Aita_Seaca_4Garzile lui Maniu

Garzile lui Maniu, Voluntarii lui Iuliu Maniu sau Legiunea lui Maniu. Sint numele sub care au fost cunoscuti circa 50.000 de oameni inrolati in toamna lui 1944 la solicitarea Partidului National Taranesc in “Regimentul de Voluntari”, o formatiune care-si propusese sa ajute reinstalarea administratiei romanesti pe teritoriul Ardealului de Nord, care fusese cedat Ungariei prin Dictatul de la Viena, in 1940.

Încă din luna septembrie 1944 s a constituit în Bucureşti un Comitet Naţional cu misiunea de înrolare şi organizare a voluntarilor pentru Ardeal într o legiune (ulterior numit Regiment) purtând numele „Iuliu Maniu”. Comitetul era o iniţiativă a PNŢ. Legiunea urma să asigure spatele frontului, dar voluntari au fost încadraţi şi în unităţi operative pe front. Formaţiunea trebuia să sprijine reinstalarea autorităţilor române în Ardealul de Nord, pe măsura avansului trupelor române şi ruse. Conform ziarului „Ardealul”, oficiosul PNŢ, un total de 50400 voluntari ar fi plecat pe această filieră.

Dintre aceştia, 600 constituiau cea mai activă unitate para militară a Legiunii, anume Batalionul de voluntari Braşov, ce a desfăşurat activităţi în spatele frontului, în judeţele Trei Scaune, Ciuc, Odorhei şi Mureş. Comandant era căpitan Gavrilă Olteanu, din Târgu Mureş, refugiat între 1940 1944 la Braşov şi autointitulat „colonel”. Sursa

Aita Seaca

La data de 3 septembrie 1944, la nord de localitatea Aita Seaca se dau lupte grele. Sub presiunea unui contra-atac inamic, sprijinit de tancuri, fortele romanesti se retrag. Pe 4 septembrie, mai multi etnici maghiari din localitatea Aita Seaca au capturat un numar ramas necunoscut de militari romani, pe care ii tortureaza si-i ucid. Numarul exact al militarilor romani nu este cunoscut, se vehiculeaza cifre cuprinse intre 13 si 100.

“Nagy Alexandru, de 21 de ani, si Nagy Andrei, de 24 de ani, i-au taiat picioarele si mâinile si au zdrobit craniul, cu toporul, unui locotenent român care era ranit. Acesta s-a rugat de ei sa-i crute viata, pentru ca are de hranit patru copii. O alta parte din maghiari s-au urcat cu mitralierele in turla bisericii reformate si i-au mitraliat pe soldatii români aflati in retragere. Nagy Andrei a mai taiat capul unui ostas român”. Sursa

Razbunarea

Pe 7 septembrie, trupele romanesti reiau ofensiva si pe 10 septembrie, frontul depaseste localitatea Aita Seaca. La 26 septembrie, in localitate apare un grup condus de Gavril Olteanu, comandantul Batalionului de Voluntari Braşov, din cadrul Regimentului de Voluntari “Iuliu Maniu”.

Dupa o ancheta sumara, 11 etnici maghiari sint condamnati la moarte si executati: noua prin impuscare si doi prin decapitare. Alti doi etnici maghiari vor muri din cauza ranilor.

La 12 noiembrie, P.S. Vîsinski îi va cere lui Sănătescu desfiinţarea acestui „detaşament înarmat care comite acte arbitrare criminale”, şi trimiterea în judecată a comandantului Olteanu. Preşedinţia Consiliului de Miniştri va îndeplini imediat cererea şi se va delimita clar de activităţile lui Olteanu. Similar va proceda şi Iuliu Maniu care va afirma că nu şi a dat consimţământul pentru ca acel batalion să i poarte numele. „Batalionul de voluntari” va fi dizolvat la Aiud de către Corpul de Munte, iar Gavrilă Olteanu arestat şi asasinat în închisoare, în august 1946. Unele documente susţin sinuciderea. Sursa

Gavril Olteanu nu a fost arestat, insa, pentru episodul de la Aita Seaca, ci in calitatea sa de comandant al Sumanelor Negre, organizatie subversiva anticomunista, formata din fosti ofiteri ai Armatei Romane.

In paralel, la Bistriţa – Năsăud, sub numele pădurarului Ion Mureşanu se ascundea Gavrilă
Olteanu, fostul conducător al Gărzilor Iuliu Maniu, care încerca să creeze o organizaţie denumită
“Sumanele Negre”. […]
La Vatra Dornei, pe data de 1 mai 1946, în casa avocatului Octavian Fedorciuc,
vicepreşedintele Partidului Naţional Ţărănesc din judeţul Cîmpulung Moldovenesc, unde se găsea
locotenentul american Bill Hamilton cu interpretul Theodor Manicatide, şi-au făcut apariţia studenţii
Dumitru Steanţă şi Nicolae Paleacu, sub numele conspirative de Oprea şi respectiv Moldoveanu,
ambii foşti participanţi în Gărzile Iuliu Maniu. […]
In cursul acestei luni, Gavrilă Olteanu a fost arestat în vederea înscenării unui proces politic
pentru discreditarea partidelor de opoziţie în faţa străinătăţii, înaintea alegerilor fixate pentru 19
noiembrie 1946. La puţin timp după arestare, Gavrilă Olteanu s-a sinucis într-o celulă din Ministerul
de Interne, luând o fiolă de stricnină, îşi dăduse seama de angrenajul în care fusese târât. SURSA

Desi evenimentele dintre anii 1940-1944 din Ardealul de Nord au fost cercetate de o comisie speciala, rezultatul anchetei autoritatilor romane a fost mai degraba unul politic, urmarindu-se invinovatirea Partidului National Taranesc. In final, anchetele asupra atrocitatilor maghiarilor asupra romanilor, dar si asupra incidentelor de genul celui de la Aita Seaca au fost incheiate fara prea multe condamnari, urmarindu-se “infaptuirea prieteniei romano-maghiare”:

[…] s-a urmărit atenuarea animozităţilor dintre cele două comunităţi, prin decretarea vinovăţiei egale şi deci, ştergerea episoadelor dramatice. Cercetările întreprinse de către Uniunea Populară Maghiară au ajuns la concluzia că “peste faptele petrecute trebuie tras valul uitării, pentru că altfel nu se poate înfăptui prietenia româno-maghiară“. Prin casarea dosarelor “s-a urmărit a nu se mai răscoli vechi animozităţi, ci să se calmeze spiritele, în scopul de a se putea păşi la munca rodnică de construcţie a socialismului”.
Sentinţa definitivă a Tribunalului Bucureşti, din 1954, a fost concepută în aşa fel încât să ofere imaginea unui echilibru între cele două grupări etnice şi a unei justiţii imparţiale; prin urmare au fost condamnaţi şi maghiari şi români. Sursa

Lucru care nu a impiedicat UDMR sa scoata, in 1995, o “Carte Alba” care denunta atrocitatile comise de romani in Transilvania.

9 COMMENTS

 1. Toata viata am auzit de asa zisele atrocitati ale maghiarilor contra romanilor.TOATA VIATA.Doamne fereste sa fi zis ceva de atrocitatile romanilor inca imediat dupa anexarea Ardealului la regat. Taci ca maninci pita romaneasca.Pe dracu pita era ardeleneasca de la stramosii mei.Acum ca exista netul ne mai putem informa si din alte surse si e greu sa va autoproslaviti la infinit fara sa nu fiti priviti cu dispret chiar de verisori gen francezi italiene etc

 2. toata viata ai auzit si o sa auzi mereu pentru ca asta au facut stramosii tai ma, au facut crime nu paine, si tot voi aveti tupeul sa vorbiti, pana intr-o zi.

 3. Nu am nimic cu cetatenii maghiari din Romania, loiali statului national-unitar roman.
  Insa, din pacate, iredentismul maghiari (si idiotii care-l promoveaza si-l sustin, intr-o Europa a secolului 21) exista si trebuie combatut.
  In timpul cat partea de nord-vest a Transilvaniei a fost ocupata de Ungaria hortista, romanii de aici (dar si evrei, care au fost trimisi de autoritatile hortiste in lagarele mortii din Germania nazista), au fost persecutati, si chiar masacrati (vezi masacrele de la Ip ), de catre autoritatile hortiste de ocupatie, dar si de catre unii civili maghiari.
  De remarcat ca si in alte teritorii ocupate de Ungaria hortista (Slovacia, nordul Serbiei), populatia locala a fost masacrata de hortisti. Din aceasta cauza, Horty a fost, alaturi de Hitler si Stalin, unul dintre cei mai mari criminali ai istoriei, care merita sa fie condamnat la moarte si executat, si nu sa i se faca funerarii nationale la Budapesta (apropo, de ce atunci Consiliul Europei si organizatiile de aparare a drepturilor omului nu au protestat ?)
  Organizatia “Sumanele Negre” a avut o activitate corecta si rezonabila. Membrii acestei organizatii au condamnat la moarte si executat numai acele persoane care au masacrat romani, si nu s-a legat nicioadata de cetateni maghiari cinstiti, care s-au purtat normal si omeneste cu romanii din nord-vestul Transilvaniei.
  Caracterul criminal si agresiv (demn de evul mediu) a revizionismului maghiar s-a putut vedea si la revolutie, cand niste nenorociti si criminali (care din pacate mai traiesc si astazi) au asasinat pe acei militieni din Harghita si Covasna.

 4. Atuncea in Transilvania a fost ca in Yugoslavia. Pe ambele pärti au fost personane asasinate.
  Dar, bunica si mama mea au locuit in Aita Seacä. Si acolo au condamnat 2 copie de circa 16 ani la moarte pri topor. Unul din bäieti a intrebat pe maica sa dacä trebuie sä punä capul pe butuc… Mama si bunica au väzut cu ochi lor in curtea de scoalä.
  Dar sint sigur cä si trupele maghiare au fäcut lucruri urite, poate mai multe ca romänii. Totusi nu ajutä nimica dacä se intimplä la tine sau la colegii de la scoalä …
  Si ce zici: Membrii acestei organizatii au condamnat la moarte si executat numai acele persoane care au masacrat romani, si nu s-a legat nicioadata de cetateni maghiari cinstiti… nu asi pune mina la foc pentru aceasta. Pentru nimeni. Räsboi e räsboi!
  Constantin

 5. Si uite asa ne-am omorat unii pe altii si am realizat un mare rahat. Nici cei din trupele lui Maniu nu au fost pedepsiti nici cei ce au ucis romani.
  Dar cum ura se cultiva din generatie in generatie nu se va ajunge la nimic bun.Nici romanii nici ungurii n-or sa plece din Ardeal in veci. Crimele duc intotdeauna la alte crime,e un cerc vicios.

 6. Ardealul este pamant romanesc!Unica limba oficiala trebuie sa fie romana!Pentru ce-au facut jigodiile de Horthysti,nu trebuie iertati niciodata!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.