De ce Apple are ca sigla un mar muscat

La infiintare, in 1976, compania Apple si-a ales ca sigla un mar muscat, in culorile curcubeului, plasate orizontal. Curcubeul este un simbol al miscarii homosexuale; marul muscat nu reprezinta, cum s-ar crede, fructul cunoasterii ci marul otravit muscat de Alba ca Zapada.

logo-appleCare este, insa, legatura dintre Alba ca Zapada, miscarea homosexuala si computere? Legatura se numeste Alan Turing, un matematician de geniu, criptanalist si teoretician al computerelor. Si, in acelasi timp, un devorator de emisiuni radio pentru copii si desene animate. Preferatul sau a fost Alba ca Zapada al lui Disney, film pe care, se spune, l-a vazut de 40 de ori la rand. Secventa sa favorita: momentul in care Alba ca Zapada musca din marul otravit.

1954_turing_largeIn timpul WW2, Alan Turing a lucrat cu echipa de criptografi care decoda mesajele transmise de armata germana, cu ajutorul masinii Enigma. Chiar daca englezii aveau propria masina de decodat, numarul mare de combinatii posibile facea necesara existenta unei masini mult mai performante de decodat, care sa analizeze milioanele de combinatii ale celor trei si, ulterior, patru rotoare ale Enigmei.

Turing a lucrat la inventia unei astfel de masini numita Bomba care facea acest lucru.

In 1942, el ajunge in SUA, unde ii ajuta pe americani la lucrul cu codurile militare ale japonezilor. Se presupune ca o mare parte din victoria de la Midway se datoreaza criptanalistilor.

Dupa razboi, el va lucra la primul program de computer si, ulterior, la unul din primele computere Manchester Mark 1.

Cariera sa ia o turnura brusca dupa ce, in 1952, se descopera accidental ca este homosexual. La vremea respectiva, Anglia pedepsea homosexualitatea pe baza unei legi din 1885. Turing avea de ales intre inchisoare si un tratament hormonal care sa-i reduca libidoul.

A ales castrarea chimica cu injectii de hormoni. In urma tratamentului, insa, devine depresiv.

In 1954 este descoperit mort, intoxicat cu cianura. Langa corpul sau se gasea un mar din care fusese muscata o inghititura. Marul nu a fost analizat in laborator si s-a speculat, ulterior, ca Turing otravise marul intentionat si apoi muscase din el, reeditand secventa favorita din Alba ca Zapada.

5 COMMENTS

  1. The logo of Apple computers is often erroneously referred to as a tribute to Alan Turing, with the bite mark a reference to his method of suicide.[53] Both the designer of the logo[54] and the company deny that there is any homage to Turing in the design of the logo.

    Wiki

  2. Brutalistu: Always a potent symbol, the apple speaks of Newton’s discovery as well as biblical knowledge, prohibition and punishment. But Apple had a more specific mythology in mind. The key is the missing bite, a tribute to the death of Alan Turing, the man whose genius laid the foundations for the modern-day computer, pioneered research into artificial intelligence and, most famously, unlocked the German Enigma codes during the Second World War. Link

    Although never officially acknowledged, the Apple computer logo is often presumed to be not a reference to Adam and Eve, or even Sir Isaac Newton, but to the sad death of – and great debt owed to – Alan Turing. Link

  3. Oficial nu este nici o legatura intre Apple si Alan Turring. Nu este bine sa fie date cu titlu de “facto”. Sunt doar speculatii amuzante.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.