Cine a declansat WWII?

Trupele sovietice "elibereaza" CernautiulCine a declansat al doilea razboi mondial? Evident, pentru fiecare din noi, care am studiat istoria in scoala dupa programele aprobate de diferitele guverne, raspunsul e simplu: Germania lui Hitler.

Asa sa fie oare? Un autor rus – Victor Suvurov – vine cu o teorie interesanta si argumentata: razboiul a fost declansat de Stalin. Suna ciudat? Cum, veti zice, sa fi declansat Stalin razboiul care a insemnat atacarea tarii pe care o conducea?

Erezie! Blestem! – vor exclama supravietuitorii Marelui Razboi pentru Apararea Patriei – asa cum este cunoscut WWII in Rusia.

Insusi autorul gaseste de cuviinta sa-si ceara iertare cititorilor rusi pentru indrazneala sa:

“Dacă nu sunteţi gata să iertaţi, nu mai citiţi aceste rînduri, blestemaţi-mă, blestemaţi cartea
fără s-o citiţi. Aşa fac mulţi. Am întinat ceea ce are mai sfînt poporul nostru, am întinat singurul lucru
sfînt care i-a mai rămas: memoria Războiului, a aşa-zisului „mare război pentru apărarea patriei”.
Iau această sintagmă în ghilimele şi scriu cu litere mici. Iertaţi-mă!

Eu demonstrez că Uniunea Sovietică este principalul vinovat şi principalul instigator al celui
de-al doilea război mondial. Uniunea Sovietică este participantă la cel de-al doilea război mondial
din 1939, din prima zi. Comuniştii au ticluit legenda că am fost atacaţi şi, din acel moment, a început
„marele război”.

Si daca trecem usor de aceste amanunte, ajungem la argumente:

“Să ne amintim că după primul război mondial Germania a pierdut dreptul de a mai avea o armată puternică şi armament ofensiv, inclusiv tancuri, artilerie grea şi avioane de luptă. Pe propriul lor teritoriu comandanţii germani au fost lipsiţi de posibilitatea de a se mai pregăti în vederea unor războaie agresive.

Comandanţii germani nu au încălcat interdicţiile şi nu s-au pregătit de război agresiv în poligoanele lor, au făcut aceste lucruri… pe teritoriul Uniunii Sovietice. Stalin a pus la dispoziţia comandanţilor germani tot ceea ce ei nu aveau dreptul să mai deţină: tancuri, artilerie grea, avioane de luptă. Le-a pus la dispoziţie instituţii de învăţămînt, poligoane, cîmpuri de tragere.

Stalin a dat comandanţilor germani accesul liber în uzinele sovietice de tancuri, cele mai puternice din lume: uitaţi-vă, ţineţi minte, însuşiţi-vă!

Dacă Stalin ar fi voit pacea ar fi trebuit să împiedice cu orice preţ renaşterea puterii de şoc a militarismului german: căci atunci Germania ar fi rămas o ţară slăbită din punct de vedere militar, în afară de Germania, ar fi fost slăbită Marea Britanic, care nu avea trupe terestre corespunzătoare, şi Franţa, care îşi pierduse aproape întreg bugetul militar pe un păgubos program de apărare, ridicînd un fel de Mare Zid Chinezesc de-a lungul graniţelor sale; dar şi alte ţări mult mai slabe din punct de vedere economic şi militar, în această situaţie, Europa n-ar mai fi fost deloc în pragul conflagraţiei…

Însă Stalin, cu un scop anume, nu precupeţeşte mijloace, forţe şi timp pentru renaşterea puterii militare germane. De ce? împotriva cui? Desigur, nu împotriva lui însuşi! Atunci împotriva cui? Răspunsul este unul singur: împotriva restului Europei”.

Cartea “Spargatorul de gheata” poate fi descarcata in format PDF de aici.

V. SUVOROV – SPĂRGĂTORUL DE GHEAŢĂ
Traducere din limba rusă : Radu Părpăuţă
Editura POLIROM
B-dul Copou nr.3, P.O. Box 266, 6600 Iaşi Tel. Fax (032) 214100; (032) 214111
ISBN: 973-97108-2-4 Printed in ROMANIA
colectia HEXAGON

3 COMMENTS

  1. Acest lucru este de mult stiut. Este evident ca Stalin a fost partinitor la declansarea celui de-al II-lea Razboi Mondial, dar sunt de parere ca autorul greseste cu afirmatia lui. Este evident ca nu o sa recunosti niciodata faptul ca tu esti agresorul, uite putem sa luam cazul Frantei care cucerita de Germania Nazista a fost obligata sa plateasca taxe de ocupatie pentru ca ea a fost cea care a declarat razboi. La fel se intampla si cu Rusia Comunista. Iti este destul de greu sa ceri plata despagubirilor de razboi in momentul in care tu pornesti agresiunea. Eu sunt de parere ca Stalin a luat una dintre cele mai bune decizii. Astfel tara lui a iesit invingatoare din conflagratia mondiala, si in plus si-a intins sfera de influenta mai departe decat ar fi visat vreodata un lider sovietic. Si totusi sa fim realisti si cu puterea armatei Germane, care sunt de parere ca nu a fost atat de mare. De cum au dat de primul inamic redutabil, s-au impotmolit, nu au fost niciodata pregatiti pentru un razboi adevarat, iar tarile care au fost cucerite in razboiul Blitzkrieg nu aveau o capacitate de aparare considerabila, sa nu uitam ca au fost tari care au incercat sa infrunte tancurile cu cavaleria. Iar in cazul frantei decizia de a construi linia Maginot a facut sa aiba dintre cele mai teribile greseli strategice a tuturor timpurilor, modul de dispunere precum si intinderea geografica, ma fac pe mine unul sa cred ca acestia se asteptau la un razboi invechit chiar mai lent decat Primul Razboi Mondial, ca acestia au avut niste comandanti militari care nu au reusit sa aiba o viziune moderna asupra razboiului. He he, cate sunt de comentat si de vorbit despre acest razboi, nu cred ca ne-ar ajunge 2 vieti sa le dezbatem. 

  2. Ba americanii au declansat al doilea razboi mondial! Motivul? Relansarea economiei care inca suferea dupa marele crah din 1928. Oricare economist stie ca iesirea din falimentul economic este un razboi. Unde mai pui ca razboiul respectiv nu e la tine in tara ci peste ocean, pe teritoriul “concurentilor” economici. Quod erat demonstrandum. Interese si interese…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.