Caricaturi cu Hitler. In Germania, in 1933…

In 1933, in Germania, vedea lumina tiparului o carte ciudata. Ciudata, pentru ca, in plina ascensiune a lui hitler, cartea continea nu mai putin de 75 de caricaturi ale liderului nazist in ipostaze nu tocmai magulitoare.

Hitler in der Karikatur der Welt. Tat gegen Tinte s-a tiparit in 40.000 de exemplare in prima editie. Editorul cartii, Ernst Hanfstaengl, absolvise Harvard si fusese, initial, un suporter al lui Hitler.

.
caric1

1 Aprilie

Caricatura a fost publicata prima data pe 1 Aprilie 1924, pe cand Hitler se afla in inchisoare. Desenul il prezinta pe Hitler intrand triumfal prin Poarta Brandemburg, in ideea ca asa ceva doar de 1 Aprilie se putea intampla. In 1933 nu mai era o ideea chiar asa de nebuneasca.

.
caric2

Revista satirica Simplicissimus sugera in ianuarie 1928 ca NSDAP (Partidul national Socialist al lui Hitler) s-ar putea scinda iar, in final, Hitler ar ramane singur.
In fapt, partidul nu doar ca nu s-a scindat, dar a ramas si singurul partid legal.

.
caric3

Adolf

Pe 25 septembrie 1930, Hitler declara ca dupa ce national-socialistii vor veni la putere, multe capete o sa cada. Revista satirica Ulk a ilustrat declaratia lui Hitler cu caricatura alaturata.

.
caric4

Cum avanseaza Hitler

Pe 14 septembrie 1930, National-Socialistii si-au crescut reprezentarea in Parlament de la 12 la 107 fara a putea, insa, pune mana pe puterea deplina. Caricaturistul a dorit sa sugereze ca partidul trage inapoi “ca racul” si nu va putea ajunge la dictatura niciodata. Ca s-a intamplat altfel, o stim cu totii…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.