Avioane americane cu baza pe aeroporturi rusesti in WW2

Operation Frantic 01 In vara anului 1944, mai multe baze militare din Romania si din tarile aliate cu Germania au fost bombardate de avioane americane care aveau baza in Rusia.

In WW2 a fost un moment scurt in care trupele americane si cele rusesti au colaborat indeaproape. Acesta l-a constituit deplasarea a numeroase avioane de bombardament ale US Air Force de la bazele din Italia catre baze din Ucraina, puse la dispozitie de Armata Rosie.

Actiunea s-a petrecut in cadrul Operatiuniii Frantic, o operatiune care viza bombardarea tintelor militare ale Axei cu avioane care decolau din Anglia, Italia si URSS. (Sa notam ca, initial, operatiunea s-a numit Frantic Joe, insa, ulterior, numele a ramas doar Frantic, pentru a nu se interpreta ca acel “Joe” vine de la Iosif Vissarionovici Stalin).

In februarie 1944, US Air Force a primit accesul la sase baze militare din Ucraina, insa, se decide sa foloseasca numai trei. Comanda operatiunilor este stabilita pe Aeroportul Poltava, langa Kiev. Celelalte doua aeroporturi sunt Mirgorod si Piryatin.

Poltava si Mirgorod sunt folosite ca baza pentru bombarierele B-24 Liberators si B-17 Flying Fortresses iar Piryatin, pentru avioanele de vanatoare P-51 Mustangs si P-38 Lightnings.

In prima etapa a misiunilor de bombardament, avioanele americane au bombardat Oradea si Debrecen, la 2 iunie. Pe 6 iunie, 104 avioane B24 si 42 de Mustanguri ataca aeroportul Galati iar pe 11 iunie 126 de B17 si 60 de Mustanguri bombardeaza aeroportul Focsani.

A doua etapa de bombardament a inceput la 21 iunie. 145 de B17 pornesc naveta intre bazele din Anglia si URSS. Sunt vizate tinte din Germania.

Reactia Luftwaffe nu se lasa asteptata: pe 22 si pe 26 iunie aeroporturile Poltava, Mirgorod si Piryatin sunt bombardate. Pe 26 iunie bombardierele americane ataca o rafinarie si un nod de cale ferata din Drohobycz – Polonia. Budapesta este bombardata la 2 iulie iar pe 3 este atacata gara din Arad.

Operation Frantic 08Operation Frantic 13Operation Frantic 14Operation Frantic 15

Relatiile americano-sovietice se mai racesc dupa ce rusii refuza sa-i ajute pe americani cu avioane de vanatoare de noapte pentru a proteja aeroporturile. Americanii incep sa se gandeasca sa renunte la bazele din Rusia. Totusi, mai pregatesc cateva raiduri si trimit avioane de vanatoare in Rusia.

In a treia etapa a operatiunii Frantic, pe 22 iulie, avioanele americane ataca aeroporturile Jilistea si Buzau din Romania. Pe 25 este atacat aeroportul Mielec, Polonia iar pe 26 iulie avioanele bombardeaza zona Bucuresti – Ploiesti, apoi se retrag spre Italia.

La 4 august peste 70 de P-38s si P-51 decoleaza din Italia si ataca Focsaniul apoi aterizeaza in URSS iar pe 6 august 60 de avioane decoleaza de la bazele din Rusia si ataca Gara Craiova si alte noduri de cale ferata in zona Bucuresti – Ploiesti si se intorc in Italia.

Misiunile din cadrul operatiunii Frantic se opresc in septembrie.


Avioane americane decoleaza din Rusia si bombardeaza Romania
Încărcat de unstory. – Classic TV and last night's shows, online.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.