3000 de morti dupa bombardarea Bucurestiului de catre americani

In raidul american asupra Bucurestiului din 4 aprilie 1944 au fost ucisi 3.000 de civili. Bombele au lovit obiective civile si au distrus complet Gara de Nord, in care se aflau trenuri cu refugiati din Basarabia.

Bucharest_bombed_April_4,_1944_2
bombardamente anglo americane 1944 bucuresti
anunt1944
44327558.100June4200515
IMGP5365
IMG_7217
IMG_7222
cal_plevnei
bd_basarab01
10
11

Oficial, obiectivul bombardamentului a fost Gara de Nord pentru a intrerupe transporturile militare spre front. In practica, in cele doua ore de bombardament au fost lovite numeroase obiective civile. Peste 300 de bombardiere B-17 (Flying Fortress) si B-24 (Liberator) decolasera de la baze din Italia si au intrat in Romania pe la Turnu Severin si au ajuns in Bucuresti prin Targoviste si Snagov.

Au fost lovite în special cartierele de vest si nord-vest ale orasului – Cotrocenii, Grivita, Steaua – si în primul rînd regiunea Garii de Nord, unde s-a întrebuintat sistemul “covorului” de bombe. Au cazut bombe si în Calea Victoriei asupra Hotelului “Splendid” si a “Parc-Hotelului” de alaturi, unde îsi avea sediul misiunea militara germana, ambele hoteluri fiind complet distruse si o mare parte a locatarilor lor ucisi. Bombe au cazut si pe Calea Grivitei, Plevnei, Bd.Titulescu, Dinicu Golescu, soseaua Orhideelor, cartierele Giulesti si Crangasi, Bd Ghencea, Alexandriei. Cel putin un adapost antiaerian a fost lovit in plin, cei dinauntru fiind ucisi.

Oficial, bombardarea zonelor civile a fost pusa pe seama vantului, care ar fi imprastiat bombele. Nu trebuie uitat, insa, ca Sir Arthur Harris, comandantul Royal Air Force dezvoltase doctrina “covoarelor de bombe” prin care se urmarea lovirea tintelor si populatiei civile cu scopul de a demoraliza atat populatia cat si soldatii de pe front.

Marturii

Pe calea Giulesti erau corpuri sfârtecate cu organele interne si intestinele atârnând în copaci, bãlti de sânge si cadavre carbonizate, iar pe calea Grivitei, un cal de la o trãsurã fusese proiectat la etajul unui bloc ruinat. Au fost distruse multe case vechi si blocuri, oamenii care nu au mai încãput în adãposturi s-au ascuns în subsoluri, multi fiind striviti între dãrâmãturi sau asfixiati. Sursa

Sotia lui George Enescu

Maria (Maruca) Cantacuzino-Enescu si George Enescu erau in casa de pe Calea Victoriei. Sotia lui Enescu isi va aminti:

„Pe cerul senin de primăvară, huruit , salve de artilerie neaşteptate, explozii care ne smulg uşile din balamale, detonări formidabile făcând ţăndări geamurile în locul în care George Enescu îşi compunea cvartetul în mi bemol major. Alt cutremur, provocat de această dată de nebunia ucigătoare a oamenilor, răstoarnă şi dărâmă peste tot în jurul nostru casele peste locatarii lor, porumbeii zboară înnebuniţi în strălucirea metalică a rachetelor luminoase. Ultimul răcnet al geniului tehnic al secolului… progresele civilizaţiei ! Care întunecă albastrul cerului, acoperă soarele. […]

La cincizeci de metri distanţă, ardeau oamenii pe acoperiş, unde se refugiaseră văzând că imobilul – hotelul Splendid, cu douăzeci de etaje – ia foc, fără putinţă de scăpare; maşini în flăcări, cu şoferul mort la volan, cu ocupanţii maşinii calcinaţi în adâncul ei, trecând în zigzag cu o viteză nebună, prin faţa porţii noastre, zdrobindu-se la prima cotitură a străzii; trecătorii fugeau fără ţintă, unde să se ducă? Făcuţi fărâme sub ochii noştri, de explozii ce îşi accelerau ritmul din minut în minut, zgâlţânau din temelii casa […]

prin telefonul dat de o prietenă, am aflat că familia George Florescu, rude apropiate ale mele, care ne erau foarte dragi, erau îngropaţi de vii în pivniţă, sub dărâmăturile casei lor cu trei etaje, din care nici un zid, nici măcar scheletul, nu rămăsese în picioare, se străduiau cu disperare să le scoată cadavrele de acolo, sau pe cei ce mai trăiau încă, poate. Când, pe la sfârşitul celei de a doua zile, cu mare greutate, familia cumnatului meu Nicolae a fost scoasă de acolo, una dintre cele patru fete, un înger de şaptesprezece ani, blondă ca o zână, murise, după o agonie ce a durat cât ziua precedentă, horcăind sub cărămizile şi mortarul ce o striveau, cu mama ei la câţiva metri, şi ea imobilizată, neputând face nimic pentru copila pe care o auzea gemând, deşi era, prin ce minune? nevătămată, sub o grămadă de dărâmături.”

Prof. Ion Hudiţă:

„am văzut pe Bulevardul Pake, aproape de Calea Moşilor, ambele trotuare pline de geamuri sparte, iar sergenţii de stradă încercând să împiedice trecerea pietonilor, de frică să nu se prăbuşească pereţii clădirilor. Am văzut casa lui Taşcă; avea toate ferestrele sparte şi un balcon dărâmat. Am ajuns acasă pe la ora trei. Ai mei observaseră de la fereastra sufrageriei, împreună cu soacră-mea, sutele de avioane care străluceau în soare. De la Calea Moşilor până la Vatra Luminoasă n-a căzut nici o bombă. Până la ora 4 am aflat la telefon dezastrul din oraş, în special cartierul Griviţa şi Gara de Nord. Pe la 5 vine Mielu Mihăiescu cu maşina să vizităm atelierele şi garajele Societăţii pentru a vedea ce stricăciuni a produs bombardamentul. În Cobălcescu, cladirea n-a suferit nimic afară de ferestre, sparte toate. La Hotel Ambasador, a căzut o bombă chiar pe trotuar, spărgând toate ferestrele faţadei, precum şi ale Centralei noastre.” Sursa

Mihai Sebastian

Scriitorul Mihai Sebastian, care, initial, nu a dat prea mare importanta bombardamentului, va descoperi, socat, dupa cateva zile: “am fost în cartierul Griviţa. De la Gară la Bulevardul Basarab, nici o casă – nici una – n-a scăpat neatinsă. Priveliştea e sfâşietoare. Se mai dezgroapă încă morţi, se mai aud încă vaiete de sub dărâmături. La un colţ de stradă trei femei boceau cu ţipete ascuţite, rupându-şi părul, sfâşiindu-şi hainele, un cadavru carbonizat, scos tocmai atunci de sub moloz. Plouase puţin dimineaţa şi peste toată mahalaua plutea un miros de noroi, de funingine, de lemn ars. Viziune, atroce, de coşmar. N-am mai fost în stare să trec dincolo de Basarab – şi m-am întors acasă, cu un sentiment de silă, oroare şi neputinţă.”

Pierderi

In bombardamentul din 4 aprilie 1944 au murit 2.942 de persoane si au fost ranite alte 2.126. Mortii au fost ingropati intr-un cimitir care va purta numele “4 aprilie” si care va fi desfiintat in anii comunismului.

Americanii au pierdut 10 avioane.

In Bucuresti exista doua monumente ridicate in memoria aviatorilor americani ucisi in misiunile de bombardament asupra orasului: un monument a fost realizat in 2002 in Cismigiu, iar celalalt se afla in Parcul Kiseleff si a fost inaugurat in 2007.

Surse foto:
http://art-historia.blogspot.com/2009/01/bucurestii-bombardati.html
http://www.rezistenta.net/2009/09/1944-bombardamente-in-bucuresti-2.html
http://www.rezistenta.net/2009/09/1944-bombardamente-in-bucuresti-1.html

24 COMMENTS

 1. Niste pupincuristi am fost mereu, mereu vom fi, doar cat sa ne pazim fundul nostru il pupam pe-al altora zgomotos. De monumente nu stiam, multumesc pentru articol, foarte bine scris.

 2. Nu cred ca monumentele au legatura cu bombardamentul dar s-ar putea sa aibe legatura cu bombardarea aeroportului detinut de germani si distrugerea avioanelor de acolo de dupa 23 august 1944. Acest bombardament a oprit distrugerea Bucurestiului de catre Luftwaffe (de data aceasta).

 3. @rsi: monumentele sunt dedicate aviatorilor americani care au murit dupa ce avioanele lor au fost doborate de antiaeriana sau de avioanele de vanatoare romanesti si germane.

 4. Sunt dedicate in general aviatorilor americani care au murit doborati aici in al 2-lea razboi mondial. Nu era normal sa faca o departajare. Mortii sunt morti.

 5. NORMAL CA SCRIETI CEEA CE VA CONVINE. DAR FACETI DIN GENERATIA CARE NU STITI EXACT CE S-A PETRECUT.
  EU AM TRAIT ACEA ZI NEFASTA, AVEAM APROAPE 20 DE ANI…
  ERA PERIOADA ÎN CARE AMERICANII CU RUSII TREBUIAU SA ELIMINE PE GERMANII CARE ÎNCA SE AFLAU ÎN TARA, ÎN SPECIAL ÎN BUCURESTI UNDE AVEAU COMANDAMENTUL PE CALEA VICTORIEI, APROAPE DE PIATA VICTORIEI, CLADIREA NU MAI EXISTA ASTAZI.
  CALEA GRIVITEI , PLOIESTIUL SI BUCURESTIUL AU FOST CELE MAI AFECTATE DEOARECE AMERICANII, CARE VENISERA SA NE SALVEZE, AU VRUT SA LE BLOCHEZE IESIRILE.
  AR FI MULTE DE SCRIS,, DAR RETINETI FAPTUL CA AMERICANII VENISERA SA NE SCAPE DE GERMANI.
  ISTORIA SE REPETA ACUM ÎN ORIENTUL MIJLOCIU, LUMEA CRITICA AMERICANII SI RESTUL TARILOR, CARE VOR SA APERE POPORUL LIBIAN, DAR MULTI ÎI CONDAMNA.
  ÎNTR-UN RAZBOI ESTE NORMAL SA FIE SI VICTIME NEVINOVATE – A LA GUERRE COMME A LA GUERRE – LA RAZBOI, CA LA RAZBOI, sau SI VIS PACEM, PARA BELLUM – DACA VRETI PACE, PREGATITI-VA DE RAZBOI.

 6. Se vede ca spalarea creierelor da rezultate atat la tineri cat si la batrani. La nimic nu ti-au folosit anii vietii. Probabil ca si comunismul ti-a lasat o amintire duioasa! Sau esti doar un provocator platit de cine are interesul in a persevera in minciuna si ticalosie. Dumnezeu insa le vede pe toate.

 7. VENUS are prefecta dreptate, ar fi prea mult ca sa mai adaug ceva, dar îmi este proaspat în memorie toata tragedia. Din pacate a fost distrusa pe Calea Grivitei casa unei surori a tatalui meu, locatarii scapând cu viata aflându-se într-un adapost în blocul SORA, iar apoi în bombardamentul din 4 Mai 1944, în adapostul înjghebat în curtea casei de pe fosta STRADA RADU VODA NR.2, au murit striviti în adapost fratele tatalui meu cu fiul de 21 ani. Eu locuiam cu parintii pe Calea Serban Voda, aproape de Bd.Marasesti, au cazut bombe incendiare, au proiectat un barbat pe zidul unei scoli si am vazut creierul unei persoane pe acoperisul unei masini.. Foarte triste amintiri si de neuitat nici dupa 65 de ani. De 25 ani traiesc departe de tara, si ma îngrozesc când vad ce se întâmpla în lume, iar zumzetul avioanelor de curse normale, care trec pe deasupra locuintei, îmi amintesc de avioanele americane si Stukas-urile germane, cu zumzetul asurzitor, dar stralucitoare în Soarele binefacator.,

 8. Precizia bombardamentelor aeriene in cel de al doilea razboi mondial era foarte mica,mai ales cand se executa un bombardament dela 7000 de metri inaltime.Era normal ca numarul victimelor civile sa fie mare.Si in Anglia,numarul civilior ucisi de aviatia germana a fost considerabil.Bombardamentele directe asupra oraselor au fost incepute de germani-Rotterdam,Belgrad,Londra,Coventry,etc apoi de rusi,Helsinki-si continuate de englezi,fara nici o legatura cu obiective specifice.In ori ce caz,este mult mai grav sa ucizi civili prin executii masive si directe-ca la Odesa,de exemplu.
  Am vazut in Franta cimitire militare germane,ingrijite de ambasada germana si cu flori depuse de rude,venite special din Germmania.Nimeni nu face caz de ele.Nu inteleg problema cu monumentul aviatorilor americani.
  Ar fi bine sa ne reamintim ca Romania a fost aceia care a declarat razboi Statelor Unite,la 10 Decembrie 1941,si nu invers-cu tot ridicolul legat de aceasta declaratie de razboi.Deasemeni ar fi bine sa ne amintim ca nu toti satelitii Germaniei au fost in razboi cu Statele Unite,Finlanda,de exemplu.
  In ori ce caz cand declari un razboi iei in consideratie si actiunile inamicului si posibilitatile lui,nu te plangi ca te-a lovit.
  In fine ar fi bine sa ne reamintim ca cel de al doilea razboi mondial a fost un razboi total,declansat de natiuni agresive,si in care nimeni-inclusiv Crucea Rosie sau Vaticanul-nu a respectat nici o traditie umanitara.
  Sunt un spravietuitor al bombardamentului din 4 Aprilie.

 9. le facem monumente acestor criminali,in timp ce ei nu ne lasa sa le facem eroilor nostri.de fapt ei hotarasc in toata lumea cine e criminal si cine e baiat bun.de fapt ei sunt cei mai mari teroristi ai acestei planete.de ce oare o fi atata prietenie intre SUA si israel. TRAIASCA LEGIUNEA SI CAPITANUL!

 10. Cam greu de crezut ca niste centenari au postat comentarii aici…Articolul e foarte bun, Venus si Venera sunt politruci diversionisti care fac pe martorii oculari….patetic !

 11. trecutul afost de asa natura incat printr-un razboi sau pe cale naturala sau pierdut vietile celor dragi noua si asta-i cel mi dureros lucru! dupa 89 noi rumanii incet incet ne-am reluat locul langa cei cu care pe drept trebuie sa STAM IMPREUNA.nu au fost multe si mari castigurile din 89 incoace dar in mod sigur , intrarea in nato si in concertul statelor democratice si in special cu USA este un mare castig pentru viitorul tarii si in special al copiilor vostri -rumani care stati inca in TARA.NU MAI COMENTEZ POSTARILE CELOR DOBITOCITI SI REFULATI DE ANII BOLSEVISMULUI.o sa mai treaca mult pana ce oamenii din tara isi vor revenii, dar acum stim cu certitudine ca nu mai ve-ti fi voi rumani cobaii de experienta !amin

 12. SOSONELU Ianuarie 14, 2010 at 4:45 pm
  Pai haide sa ne punem iar cu ei, sa ne mai bombardeze o data.
  ………………………………………………………………………………………………………………………
  NU MAI AI MULT SI TE DUCI IN PZM LA LOCUL TAU. NU AI SA MAI SPUI NIMIC SI NU AI SA II MAI LINGI PE AMERICANI. CE PZM AI CASTIGAT DIN VORBARIA PE CARE DE ANI DE ZILE O DEVERSEZI PE SITURI?

 13. Ne-au fut*t toti cum au vrut, si bolsevicii si americanii. Noi nu voiam decat sa ne traim viata in liniste si pace in tarisoara noastra.
  Pentru cei cei apara pe americani, va amintesc (sau va aduc la cunostinta din moment ce cel mai probabil habar n-aveti) ca americanii au ascuns in mod intentionat crimele sistemului bolsevic care a ucis MILIOANE de oameni! Lucru de care guvernul nostru si oamenii CU MINTE erau constienti. SUA si bolsevicii erau mana in mana, Walter Duranty a minimalizat foametea din Rusia si Ucraina, revista Time ii glorifica pe sefii gulagului, cautati in arhive si veti vedeatoate astea si mai mult. De victimele din 1940 in Basarabia, Polonia de Est, tarile baltice de ce nu zice nimeni nimic? numai nemtii numai nemtii mama raului!
  Ultimii lideri adevarati au murit in al doilea razboi, acum am ramas cu resturile umane care nu el ajung nici la degetul mic eroilor nostru

 14. Americanii au crima in sange. Este singura tara ce a folosit spre a ucide deavalma copii,civili militari BOMBA ATOMICA . Culmea ei decid cine poate avea si cine nu poate avea acest arsena. ! NISTE CRIMINALI !
  Chiar acum · Îmi place

 15. Nu inteleg cum sa ridici monumante unor criminali. In acelasi timp monumentele intelectualilor romanii, din aceea perioada, sunt interzise,datorita condamnarilor date de bolsevici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.