1989: un MiG rusesc zboara din Polonia pana in Belgia dupa ce pilotul s-a catapultat

Una din cele mai incredibile intamplari ale Razboiului Rece s-a petrecut la inceputul lunii iulie 1989: un avion militar rusesc, al carui pilot se catapultase, a continuat sa zboare din Polonia pana in Belgia, unde s-a prabusit peste o casa.

Incidentul s-a petrecut in dimineata zilei de 4 iulie 1989. Col. Nicolai Skuridin decoleaza cu MiG-ul sau 23 de la baza din orasul polonez Kolobzreg, situat la Marea Baltica. Zborul este unul de antrenament, nimic neobisnuit, doar rutina. In timpul decolarii, motorul pierde brusc din putere din cauza unei defectiuni. Pilotul considera ca altitudinea de 130-150 de metri nu este suficienta pentru a aduce avionul in siguranta la sol si decide sa se catapulteze.

Motorul, insa, nu se opreste iar avionul ramane in aer, pe pilot automat, indreptandu-se spre vest.

Avionul are la bord munitie pentru mitraliera de 23 mm. MiG-ul iese din spatiul aerian al Poloniei, trece in Republica Democrata Germana, intra in Republica Federala a Germaniei, unde este interceptat de doua F15 americane care au decolat de la o baza din Olanda. Abia cand MiG-ul a ajuns in spatiu aerian olandez, pilotii de pe avioanele americane au observat ca nu este pilotat de nimeni, insa n-au primit permisiunea sa-l doboare.

Franta a ridicat cateva avioane Mirage care sa intampine avionul rusesc si sa-l doboare in cazul in care s-ar fi apropiat periculos de zonele locuite. Nu mai este cazul, combustibilul aparatului sovietic se termina dupa 900 de km de zbor si avionul cade in Belgia peste o casa din localitatea Kortrijk, ucigand un adolescent de 18 ani.

Sursa foto

1 COMMENT

  1. Potrivit zicalei ca” Soldatul Sovietic peste care a trecut tancul, se ridica de jos,se scutura de praf si merge mai departe !!!”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.