11 septembrie 1940 – Trupele maghiare intra in Cluj

A trecut neobservata implinirea a 70 de ani de la Dictatul de la Viena, prin care Romaniei ii era luata partea de nord a Ardealului. Conform deciziei din 30 august 1940, Romania avea la dispozitie 14 zile sa evacueze o suprafata de 43,104 km².

Trupele ungare au inceput sa treaca granita stabilita de Trianon la 5 septembrie. La 13 septembrie 1940 suprafata cedata in urma arbitrajului de la Viena era deja ocupata de trupele maghiare.

Pe 11 septembrie, trupele maghiare defilau prin Cluj:

12345678

Sa nu uitam nici de masacrul de la Traznea, din 9 septembrie, cand trupele maghiare au ucis intre 93 (dupa surse ungare) si 263 (dupa surse romanesti) locuitori. Pe 14 septembrie, la Ip, 158 de locuitori au fost ucisi de militarii maghiari.

4 COMMENTS

  1. Ce comentarii s-a faci cand vezi ca cei votati de noi sa conduca Romania nu iau nici un fel de pozitie legat de “sarbatorirea” ( moment trist al tarii)la Tg.Secuiesc a intrarii unui criminal de razboi,a lui Horti,cu trupele hortiste,si ne-a sfartecat pamantul milenar.Imi este peste putinta de intelegere ,cum s-a autorizat o asemenea manifestare.Munca de ziarist este considerata periculoasa ptr.securitatea tarii dar acest act este trecut cu vederea?!

  2. Ce comentarii sa mai faci cand statul, in continuu, omoara populatia, mai incet ca prin razboi, prin impozitare, neglijenta si ignorare. De sa-mi pese mie de niste fanatici nationalisti care se plimba pe in costume pe strazi, cand insusi statul este in razboi birocratic cu populatia?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.